Osoby chorujące na zapalenie trzustki doskonale wiedzą, że narząd ten jest w stanie przysporzyć wielu problemów. Biegunki, bóle brzucha oraz niestrawność – to tylko kilka z nich. Dlatego w każdej chorobie trzustki bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na właściwą dietę. Urozmaicony jadłospis o niskiej zawartości tłuszczu pomoże uniknąć dalszego wyniszczania trzustki. W przeciwnym razie choroba może skończyć się nawet śmiercią.

Dieta trzustkowa, jak się okazuje, wcale nie musi być dietą rygorystyczną i mało rozmaitą. Wręcz przeciwnie, wystarczy ograniczyć spożycie niektórych produktów i wprowadzić zasadę jedzenia pięciu niewielkich posiłków każdego dnia. Trzeba wiedzieć, że dieta trzustkowa nie ma być dietą odchudzającą. Niedostarczanie odpowiedniej ilości kalorii może przyczynić się do zaburzeń w jej funkcjonowaniu, o tym także należy pamiętać.

Kalorie w diecie osoby z chorobą trzustki są bardzo ważne. Powinny pochodzić przede wszystkim z dobrego źródła. A takim będą produkty naturalne, obfite w węglowodany (między innymi pełnoziarnisty makaron, ryż oraz chleb). Należy także zwrócić uwagę na dostarczanie właściwych porcji białka (może pochodzić ono na przykład z chudej wołowiny bądź z chudego mięsa drobiowego). Jest to istotny składnik budulcowy, którego nie powinno brakować w codziennym jadłospisie osoby z chorą trzustką. Białko znajdziemy także w przetworach mlecznych: jogurtach, kefirach oraz odtłuszczonych serach.

Objawy zapalenia trzustki to na ogół dość silne bóle brzucha, które często pojawiają się w skutek spożywania pikantnych oraz tłustych potraw. Takie posiłki należy więc z diety całkowicie wyeliminować. Niedozwolone jest także spożywanie alkoholu, nawet w minimalnych ilościach.

Ograniczenie spożywania tłustych potraw jest związane z jedną z podstawowych czynności trzustki, mianowicie z jej trawieniem tłuszczy. Im mniej tłuszczy znajdzie się w naszej diecie, tym trzustka będzie mogła lepiej oraz sprawniej funkcjonować. Tym samym będziemy mogli oszczędzać chory narząd. Smażone posiłki dobrze jest więc zastąpić daniami przygotowanymi poprzez gotowanie na parze lub w wodzie. Zamiast śmietany używajmy jogurtu naturalnego.

W diecie trzustkowej zabronione jest również spożywanie słodyczy. Zawierają one w swoim składzie nie tylko spore ilości tłuszczów, ale i cukrów. Jeśli trudno będzie nam obejść się bez słodkości, wówczas warto samodzielnie przygotowywać desery, wykorzystując przepisy na lekkostrawne budynie, kisiele czy sałatki owocowe.